OSMANCIK GÜNDEM
İnteraktif Haber


Duyurular
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436
Hava Durumu
Takvim
Saat

Osmancık’ta Uluslararası Nehrin Piri Koyunbaba Sempozyumu

Çorum Osmancık’ta Hitit Üniversitesi ile Osmancık Belediyesi tarafından organize edilen “Uluslararası Nehrin Piri Koyunbaba Sempozyumu” açılış oturumu başladı.

Osmancık’ta Uluslararası Nehrin Piri Koyunbaba Sempozyumu

Çorum Osmancık’ta Hitit Üniversitesi ile Osmancık Belediyesi tarafından organize edilen “Uluslararası Nehrin Piri Koyunbaba Sempozyumu” açılış oturumu başladı.

Sempozyuma Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Hitit Üniversitesi Prof. Dr. Rektörü Reha Metin Alkan, Osmancık Kaymakamı Cemalettin Demircioğlu, Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, İlçe Emniyet Müdürü Abdurrahim Esmek, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Tökel, akademisyenler  ile çok sayıda davetli katıldı.

Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık açılış konuşmasında “Bu kadim coğrafyanın medeniyet kodlarında önemli bir yere sahip olup Türkistan ve Horasan’dan Anadolu’ya Balkanlara, Ortadoğu’ya ve dahi Afrika’ya kadar yayılan köklü bir irfan geleneğine sahip olduğumuz görülmektedir. Ancak bugün bu irfan pınarları kurumaya yüz tutmuş, örselenmiş, eylem ve söylem kabiliyetini kaybetmiş görülmektedir. 12 ve 13. Yüzyıllarda, Horosan Erenleri Abdalan’ı Rum, Baba, Dede, Şeyh, derviş diye tabir edilen irfan ve marifet ehli bu insanlar, Türkmen aşiretleri içerisinde Anadolu’ya akmış, her biri içinde bulunduğu topluluğa istikamet veren kanaat önderi, dini, kültürel, toplumsal hatta bazen de siyasi olma hüviyetini sahip olmuşlardır.

Çoğu okuma yazma bilmeyen ancak tevhidi anlama anlamlandırma, hatta bir yaşam felsefesi haline getirmedeki muazzam başarıları ile toplulukların harcını ilahi ve rahmani bir mayayla karan bu irfan pirlerinin hem tarihi hem de aktüel olarak kıymeti harbiyesi bugün gerektiği gibi anlaşılmış değildir. İşte bu sempozyum irfan geleneğimizi anlamak ve anlamlandırmak noktasında yaşadığımız derin yaralara işaret etmek; Kadim medeniyetimizin merkezinde yer alana tevhit sancağı altında, vahdete, birlik, bütünlük ve kardeşliğimize katkı sunabilmek, Koyun baba ve onun manevi silüeti altında toplanan irfan geleneğini ve bu geleneğe dair tarihi verileri akademik ve bilimsel olarak ortaya koymak, Osmancığımız da metfun bulunan bu veli şahsiyetin hak ettiği şekliyle anılmasını sağlamak, Mekanının ve mesajın ortak şahsiyetleri olan bu gönül insanları üzerinden, Koyun baba tesirinin ulaştığı bütün bir gönül coğrafyası ile maddi manevi birlikteliğimizi artırmak ve güçlendirmek amacıyla düzenlenmiştir.” dedi.

Hitit Üniversitesi Rektörü Reha Metin Alkan  ise “Bizim tarihimiz o kadar güçlü, o kadar güzel ki, ne kadar büyük gönül coğrafyamız var. Biz bu gönül coğrafyasının üzerinde ne kadar mutluyuz ki Hitit Üniversitesi gibi bir üniversitemiz var. Üniversiteler açılırken sadece eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürsün, sadece bulunduğu ilin ekonomisine katkı sağlasın düşüncesi güdülmedi. Üniversitelerin en büyük katkısının içinde bulundukları şehir başta olmak üzere bölgesine özellikle kültürel ve sosyal anlamda sağlamış olduğu katkının gerçekten çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu katkının en az eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmek kadar önemli olduğunu düşünüyorum” Dedi.

Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş sempozyuma bildiri hazırlayan akademisyenlere ve davetlilere teşekkür ederek “Koyunbaba Hazretleri gibi birçok değerimiz var. Onlar hem tarihimizde hem kültürümüzde derin izler bırakmış şahsiyetlerdir. Bunlardan birisi de Osmancık’ta Koyunbaba Hazretleridir. Koyunbaba hakkında bir çok bilginin açığa çıkması amacıyla bu sempozyum gerçekleştirilmektedir. Sempozyumun Koyunbaba Hazretlerinin kendi şehrinde ve kendi mekanında yapılmasından da ayrıca onur ve gurur duyduğumu belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Osmancık Kaymakamı Cemalettin Demircioğlu ve Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt da birer konuşma yaparak sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Protokol konuşmalarının adından Prof. Dr. Ahmet Taşğın “Kevn ve Mekan İlişkisi: Horasan’dan Balkanlara Marifetin Taşıyıcısı ve Temsilcisi Koyunbaba”, Doç. Dr. Gülten Abdulla “Romanya’da Koyunbaba” ve Veysel Bayram ise “Otman Baba Menakıbında Koyunbaba” konulu bildirilerini sundular.

Ardından katılımcılar Osmancık’ta ki Koyunbaba Türbesi, Akşemseddin Camiisi ile Koca Mehmet Paşa (İmaret Cami) Camisi ziyaret edilerek, Koyunbaba Köprüsü ile Tarihi Kandiber Kalesi’de gezilerek görüldü.

Sempozyum 14 Mayıs Cumartesi günü Hitit Üniversitesi Çorum Meslek Yüksekokulu Kampüsünde Koyunbaba Salonu, Elvan Çelebi Salonu ve Akşemseddin Salonunda gerçekleştirilecek oturumlarla devam edecek.

 


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın