OSMANCIK GÜNDEM
İnteraktif Haber Gazetesi

Duyurular
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351
Hava Durumu
Takvim
Saat

Çorum’da 169 Avcıya Ceza

Çorum'da ördek, sakarmeke gibi su kuşları ile yaban domuzu dışındaki tüm hayvanların avlanma sezonu sonu erdi.

Çorum’da 169 Avcıya Ceza

Çorum'da ördek, sakarmeke gibi su kuşları ile yaban domuzu dışındaki tüm hayvanların avlanma sezonu sonu erdi.

Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; bu dönem av koruma ve kontrol çalışmaları sırasında; 2491 avcının kontrol edildiği, 169 avcıya 102.824.-TL idari para cezası, 18.750.-TL tazminat cezası uygulandığı, 5 adet av tüfeği ile 6 adet av hayvanına el konularak mülkiyetinin kamuya geçirildiği bildirildi.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"İlimizde 2016-2017 av dönemi 13 Ağustos 2016 tarihinde bıldırcın-üveyik ve yabandomuzu avı ile başlamış idi. Bıldırcın ve üveyik avı 20.11.2016 tarihinde sona ermiştir.

Kınalı keklik ve yaban tavşanı avı ise 15.10.2016 tarihinde başlamış ve 08.01.2017 tarihinde sona ermiştir.

Halen avı devam eden su kuşları (ördek-sakarmeke vb.) ve yaban domuzu avı ise 26.02.2017 tarihinde sona erecektir.

2016 yılını av ve yaban hayatı yönünden özetleyecek olursak;

Av koruma ve kontrol çalışmaları sırasında; 2491 avcı kontrol edilmiştir. 169 avcıya 102.824.-TL idari para cezası, 18.750.-TL tazminat cezası uygulanmıştır. 5 adet av tüfeği ile 6 adet av hayvanına el konularak mülkiyeti kamuya geçirilmiştir.

10 adet avcı eğitim kursu açılmıştır. Kursları 259 avcı adayı başarı ile tamamlayarak sertifikalarını almışlardır. 143 adet avcılık belgesi düzenlenmiştir.

Avcılarımıza 1187 adet avlanma izin kartı (avlanma pulu) satışı yapılarak 124.480.-TL gelir elde edilmiştir.

2016 yılı içerisinde ilimize 19 adet yabancı avcı domuz avı yapmak üzere gelmiştir. 16 adet azılı (erkek) yaban domuzu avlandırılmış olup, 12.200.-TL gelir elde edilmiştir. Elde edilen gelirin 6.100.-TL si avın vurulmuş olduğu köy tüzel kişiliklerinin hesaplarına aktarılmıştır.

İlimizde kış mevsiminin ağır ve karlı geçmesinden dolayı doğal hayatta bulunan yaban hayvanlarının yemlenmesi çalışmalarına başlanmış olup, 4176 kg yem doğaya bırakılmış olup, halen yemleme çalışmalarımız devam etmektedir.

Bakanlığımız tarafından ilimize tahsisi yapılan 350 adet beç tavuğu kene vakası görülen köylerimizde ücretsiz olarak hane başı 2 adet olacak şekilde dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca tahsisi yapılan 500 adet kınalı keklik doğaya yerleştirilmiştir.

BAĞ VE BAHÇELERİ İLE ÜRÜNLERİNİ, SÜRÜLERİNİ KENDİLERİNİ KORUMAK DURUMUNDA OLANLARIN UYMASI GEREKEN ESASLAR

Ürünlerini ve hayvanlarını korumak için tarla, bağ ve bahçelerinde, arı kovanlarının bulunduğu yerde ve ormanda çalıştıkları için çadır ve barınaklarında, kendilerini korumak amacıyla ruhsatlı yivli veya yivsiz tüfeklerini yanlarında bulundurabileceklerdir.Ancak bu kişiler yanlarında tek kurşun fişek dışındaki diğer fişekleri bulunduramazlar.

Bu kişiler;

a) Ürünlerini koruyanların, korudukları tarla, bağ ve bahçelerinin mülkiyet belgeleri veya kira sözleşmelerini, 

b) Arıcılık yapanların, arıcılar birliğinden alacakları arıcılık yaptıklarına ilişkin arıcılık kimlik belgesini, 

c) Çobanların, sürü sahibi çoban veya ücretli çoban olduklarına ilişkin muhtarlıklarından alacakları yazıyı, 

ç) Ormanda istihsal ve/veya bakım çalışmaları işlerinde çalışanların, orman işletmelerinden alacakları yazıyı, gerektiğinde ibraz etmek zorundadır. 

Yukarıda belirtilen kişiler; 

a) Tarla, bağ ve bahçelerinin ekili veya dikili olduğu tarihlerde olmak üzere tarla, bağ, bahçeleri içinde; arı kovanı sahipleri arılarının yanı başındayken; ormanda istihsal yapanlar, ormandaki geceleme yerinde (barınak ve çadırlarında) istihsal ve/veya bakım sahasına gidip-gelirken ruhsatlı tüfeklerini yanlarında bulundurabilirler. Ancak yanlarında ve /veya tüfeklerinde tek kurşun fişek dışında fişeklerin bulundurulması yasaktır. Bu kişilerde, avcılık belgesi ve avlanma izni aranmaz. Tüfekler ürünün bulunduğu bahçe, bağ, tarla ve arı kovanlarının bulunduğu yere gidinceye kadar kılıfında ve boş olarak taşınacaktır.

b) Sadece ürünlerine, arılarına veya kendilerine zarar veren veya vermek üzere tarlaya, kovanların bulunduğu alana giren veya kendilerine saldırma ihtimali olan av ve yaban hayvanlarını; ürünlerinden, bağ ve bahçelerinden, arılarından ve kendilerinden ürküterek uzak tutmak için tüfeklerini kullanabilirler. Bu kişiler av ve yaban hayvanlarının zararlarından korunmak için bağ, bahçe ve tarlalarına veya civarına hiçbir surette yakalama tuzakları kuramazlar.

c) Tarla, bağ ve bahçelerine, arılarına, kendilerine zarar verme ihtimali olmadığı halde av ve yaban hayvanlarının avlanması durumunda Kanun gereğince haklarında yasal işlem yapılır."



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın