OSMANCIK GÜNDEM
İnteraktif  Haber Gazetesi

Duyurular
Takvim
Saat

İsteyen ismini veya soyadını değiştirebilecek

Yeni Yasa yürürlüğe girdi. 5 yıl süre içerisinde isminden veya soyisminden memnun olmayan vatandaşlar Nüfus Müdürlüğüne müracaat ederek düzeltme yaptırabileceklerdir.

İsteyen ismini veya soyadını değiştirebilecek
Yeni Yasa yürürlüğe girdi. 5 yıl süre içerisinde isminden veya soyisminden memnun olmayan vatandaşlar Nüfus Müdürlüğüne müracaat ederek düzeltme yaptırabileceklerdir.




                                                     

                                                      T.C

ÇORUM VALİLİĞİ
İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

 

5490 SAYLI NÜFUS HİZMETLERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERLER

Kanun No:7039

Yürürlülük Tarihi:03.11.2017

1-AD VE SOYADI DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR

Kanunla yapılan değişiklik ile soyadlarında bulunan yazım ve imla hataları ile umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan soyadlarıile isimlerde bulunan yazım hataları, ayrı yazılmış olan adların birleştirilmesi ile hatalı yazılan isimler bir defaya mahsus olmak üzere,İllerde İl İdare Kurulu, İlçelerde İlçe İdare Kurulu Kararı ile değiştirilecek veya düzeltilecektir.

SoyadılaraÖrnek:Yalak,Kalas,Sıçan, Deli,Koyun,Top,Boynuz,Ördek, Kaşoturacak, Kuşoturacak, Kirliv.b. gibi soyadlar.

İsimlere Örnek: Ayşegül/Ayşe Gül,Mertcan/Mert Can, Veyis/Vais, Türkan/Tükan, Çelik/Celikvs.gibi

İl veya İlçe İdare Kurulunun kararları kesin olup itiraz edilemeyecektir.

 Soyadı değişen evli erkeğin ise eşi ve reşit olmayan çocuklarının soyadı babaya bağlı olarak kendiliğinden düzeltilecektir.

Soyadı düzeltilen bekâr kadın ise varsa evlilik dışında doğan ve reşit olmayan çocuğunun da soyadı kendiliğinden düzeltilecektir.

Adı değişen erkek veya kadının tüm çocuklarının ana veya baba adları kendiliğinden düzeltilecektir.

Baba ile reşit olan çocuklar birlikte başvurabileceklerdir.

Kardeşler birlikte başvurabileceklerdir.

Müracaat oturulan yerin Nüfus Müdürlüğüne yapılacaktır.

Yurtdışında oturan vatandaşlar o ülkedeki Türk Temsilciliklerine müracaat edeceklerdir.

Müracaat süresi iki yıl olup 03.11.2019 tarihinde sona erecektir. Bu tarihten sonra yapılan müracaatlar işleme alınmayacaktır.

Türk vatandaşlığından çıkmış olanlar bu haktan yararlanamayacaklardır.

Bu haktan bir yerden başka bir yere naklen giden vatandaşların nakil nedeniyle ad ve soyadlarında farklılık meydanı gelmiş isebu vatandaşlar da yararlanacaklardır.

2. DOĞUM BİLDİRİMLERİ

5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 15. Maddesinde yapılan değişiklik ile tüm doğum bildirimlerinin belgeye dayandırılması zorunlu hale getirmiştir. Sağlık Kurumları haricinde meydana gelen doğumlar yapılacak araştırma sonucunda kayıt altına alınacaktır.

Çocuklara konulan ad üç adı geçemeyecektir. (Örnek:Esen Meltem Cansu, Mehmet Can Ahmet, )

3. MÜFTÜLERE EVLENDİRME MEMURLUĞU YETKİSİ VERİLMESİ:

5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 22 Maddesinde yapılan değişiklik ile İl ve İlçe Müftülüklerine resmi evlendirme işlemi yapma yetkisi verilmiştir.

Bu değişiklik ile İl ve İlçe Müftüleri ile yetki vereceği personeli tıpkı belediye evlendirme memurları ve Nüfus Müdürlükleri gibi resmi evlendirme işlemi yapacaklar ve yaptıkları evlendirmeleri on gün içerisinde nüfus kayıtlarına işlenmek üzere Nüfus Müdürlüklerine bildireceklerdir.

İl ve İlçe Müftülükleri evlendirme işlemlerinde Belediyeler ve Nüfus Müdürlükleri ile aynı kanuni mevzuata tabii olacaklardır.

4. NÜFUS KAYITLARINDA DÜZELTME

5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 36. Maddesinde yapılan değişiklik ile aynı konuda tekrar düzeltme davası açılabilecektir.

Örnek: Önceden adı Mehmet Ali iken Mahkeme kararı ile Süleyman olmuş. Tekrar dava açarak Ahmet olarak değiştirilmesini talep edebilecektir. Doğum tarihlerinde de aynı durum söz konusudur. Takdir mahkemenin olacaktır.

5. BOŞANILAN EŞİN SOYADININ KULLANILMASI

5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’na eklenen ek.3.Madde ile boşandığı eşinin soyadını kullanan kadınlar mahkeme kararı olmaksızın Nüfus Müdürlüklerine verecekleri dilekçe ile önceki soyadlarını kullanabilecektir.

Aynı madde ile eşinin soyadı önünde bekârlık soyadını kullanan kadınlar isterlerse mahkeme kararı olmaksızın Nüfus Müdürlüklerine verecekleri dilekçe ile sadece eşinin soyadını kullanabileceklerdir.

6. GÖÇMEN OLARAK VATANDAŞLIĞIMIZI KAZANANLAR

Göçmen olarak önceden Türk Vatandaşlığının kazanmış olan kişilerin kayıtlarında, doğum yeri ve doğum tarihlerinin hatalı olduğunun bildirilmesi durumunda önceki vatandaşı olduğu ülke yetkili makamları tarafından düzenlenmiş ve usulüne göre onaylanmış belge ibraz etmeleri durumunda gerekli düzeltme yapılacaktır.

Bu işlemler için başvuru süresi 5 yıldır. 05.11.2022 tarihinde sona erecektir.

7. EVLAT EDİNMİŞ VE EVLAT EDİNİLMİŞ OLANLAR.

5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa eklenen ek.10 Madde ile daha önce tek bir kişi tarafından evlat edinilmiş olan kişilerin ana veya baba adları ve soyadları müracaat halinde evlat alanlara göre değiştirme imkânı getirilmiştir.

Bu tür müracaatların süresi 5 yıldır. Süre 03.11.2022 tarihinde sona erecektir.

 

1531 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Hava Durumu
Üyelik Girişi