OSMANCIK GÜNDEM
İnteraktif  Haber Gazetesi

Duyurular
Takvim
Saat

Osmancık'ta 12 Mart İstiklal Marşı' nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy 101. Yılında Anıldı

12/03/2022

Çorum Osmancık'ta 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı 12 Mart 2022 Cumartesi günü saat 14.30'da Osmancık Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay ile protokol üyelerininin Osmancık Belediye Kültür Merkezi'nde Günün anlam ve önemine binaen sergilenen resim sergisinin kurdelesi kesilerek açılışının yapılışı ve öğrencilerin yaptıkları resimlerin gezilmesi ile başladı.
Salonda Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan kutlama proğramı.
 Osmancık'ta 12 Mart İstiklal Marşı' nın  Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy  101. Yılında Anıldı   2
Proğramı uygulayan Mehmet  Akif Ersoy İlkokulu Müdürü Sefa Kayalı’nın konuşmaları ile  devam etti.

 Salonda Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan kutlama proğramı. Proğramı uygulayan Mehmet  Akif Ersoy İlkokulu Müdürü Sefa Kayalı’nın konuşmaları ile  devam etti. 36
Kayalı’nın Günün Anlam ve Önemini Belirten Konuşması;

Sayın Kaymakamım, Sayın Belediye Başkanım, Sayın protokol üyeleri, saygıdeğer misafirler, değerli basın mensupları, sevgili öğrenciler.

Milletlerin hayatında, geleceklerine yön veren önemli olaylar, kilometre taşı niteliğinde abidevi şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmeleri ve milli şuuru ayakta tutabilmek için bunların hatırlanması gerekir.

       Fikir ve şiir tarihimizde çok önemli bir yeri olan Mehmet Akif, Mütareke ve İstiklal Mücadelesi döneminde esarete isyan eden, milletini uyanmaya ve uyanık davranmaya çağıran bir aksiyon adamıdır. Akif’in en büyük meziyeti, söyledikleri  ile yaptıklarının örtüşmesidir.

Mehmet Akif Ersoy, “Ahlak Nizamı”  değerlerini bünyesinde taşıyan biridir.

Yaşadığı devrin kudretli ve şöhretli bir çok şairi dururken, neden İstiklâl Marşı yazma görevi MehmetÂkif’e verildi?.

Öncelikle bu bir “nasip” işidir. Mehmet Âkif’e “nasip” olmasının sırrı ise, Süleyman Nazif’i ağlatıp, “Allah’ın şehitleri olduğu gibi şairleri de var” dedirten meşhur “Çanakkale Şehitleri Destanı”dır.

Âkif bu şiiriyle, hem yorgun milletin yüreğini kıpırdatmış, hem de şehidi en iyi anlayan ve anlatan şair olduğunu göstermiştir.

Kendi derin imanıyla Anadolu insanının imanını aksiyona dönüştürebilecek tek şair olarak belirdi ve İstiklâl Marşı ona ısmarlandı.

     İstiklal Marşı "Korkma!" seslenişi ile başlar. Buradaki korku ifadesi sıradan bir korku olmayıp her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin dillendirilmesidir Bu en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Çünkü esaret de ümitsizlik de bize yakışmazdı.

Milletimizin hür yaşama azmi ve aşkı, Mustafa Kemal gibi bir liderin başkanlığında, bizlere yeni ufuklar açtı. Ezelden beridir hür yaşamış ve bundan sonra da yaşayacak olan milletimiz, vatanına ve istiklaline yönelmiş olan bu çılgınca ve hayâsızca saldırılara elbette boyun eğmedi, eğmeyecektir.

Bu yüce destanı yazan ustayı, hem de yazdıran sayısız kahramanı rahmetle anarken, son sözü yine üstadın dizelerine bırakıyorum: Mehmet  Âkif Ersoy diyordu ki "Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırtmasın." Ama Mehmet Âkif Ersoylar hep olsun.”şeklinde ifadelerde bulundu.
Öğrenci Zehra Karaköse tarafından “zulmü alkışlayamam “şiiri okundu.

 Salonda Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan kutlama proğramı. Proğramı uygulayan Mehmet  Akif Ersoy İlkokulu Müdürü Sefa Kayalı’nın konuşmaları ile  devam etti. 25

Devamında Mehmet  Akif Ersoy’un hayatı ve İstiklal Marşı’nın yazılış öyküsü sinevizyon gösterisiyle anlatıldı. 
  Salonda Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan kutlama proğramı. Proğramı uygulayan Mehmet  Akif Ersoy İlkokulu Müdürü Sefa Kayalı’nın konuşmaları ile  devam etti. 25 30
Ardından öğrenci  Firdevs İrem Kök “Birlik” isimli  şiiri okudu. Peşinden “Yüreklerde Akif. Dillerde Hürriyet sunumu yapıldı.

  Salonda Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan kutlama proğramı. Proğramı uygulayan Mehmet  Akif Ersoy İlkokulu Müdürü Sefa Kayalı’nın konuşmaları ile  devam etti. 25 39
Amasya Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsa Çolaker’in  Mehmet  Akif Ersoy la ve Günün anlam ve önemi ile ilgili konferans verdi.

Konferansın ardından dereceye giren öğrencilerin ödüllerini İlçe Kaymakamı Ayhan Akpay ile protokol üyeleri verdi.  Program sona erdi.
 12 Mart İstiklal Marşının  Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy' u  101. Yılında Anma Günü a 12 Mart İstiklal Marşının  Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy' u  101. Yılında Anma Günü b                                                                   Kutlama programına Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay, Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör,  Cumhuriyet Başsavcısı Yunus Dönmez, Osmancık ilçe Emniyet Amiri Ahmet Dilbaz, Jandarma Komutanı J. üsteğmen Nuri Uyar, Osmancık Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Eskiadam, Osmancık Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Cebeci, İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Makinacı, AK Parti İlçe Başkanı Şerif Okudan,  MHP İlçe Başkanı Satılmış Karatağ, Amasya Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsa Çolaker, İlçe Müftüsü Dr. Eyyup Aydın, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mehmet Gürer, daire müdür ve amirleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda davetliler katıldı.

   Salonda Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan kutlama proğramı. Proğramı uygulayan Mehmet  Akif Ersoy İlkokulu Müdürü Sefa Kayalı’nın konuşmaları ile  devam etti. 25 35

Mehmet Akif Ersoy kimdir?

Kosova'nın Suşitsa köyünden İstanbul'a göç etmiş bir ailenin oğlu olan Ersoy, İstanbul'un Fatih ilçesinde 20 Aralık 1873'te dünyaya geldi.

Ersoy, Fatih'te bulunan mahalle mektebinde iki sene boyunca Kur'an eğitimi gördükten sonra 1879'da Fatih Emir Buhari Mahalle Mektebine başladı, 1882'de Fatih Merkez Rüştiyesi'nde orta öğrenimine devam etti.

"Ne biliyorsam kendisinden öğrendim" dediği babası Fatih Camisi medrese hocalarından Mehmet Tahir Efendi'den Arapça dersi alan Ersoy, aynı zamanda Fatih Camisi'nde Farsça derslerini de takip etti.

Babasının "Ragif" adını verdiği, ancak annesi ve arkadaşlarının daha kolay telaffuz ettikleri "Akif" adıyla çağırmasıyla bu ismi benimseyen Ersoy, rüştiyedeki eğitimi boyunca Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca dillerinde gösterdiği üstün başarıyla ön plana çıktı.Ortaokul yıllarında şiire merak duymaya başladı

Rüştiye yıllarında şiire merak duymaya başlayan ve şiir kitaplarına yönelen Ersoy'un okuduğu ilk manzum eser ise Fuzuli'nin "Leyla ve Mecnun"u oldu.

Ersoy, rüştiyeyi bitirdikten sonra 1885'te dönemin gözde okullarından Mülkiye İdadisi'ne kaydoldu. Burada Muallim Naci Bey'den edebiyat dersleri aldı.

Babasını verem hastalığı nedeniyle 1888'de kaybeden Ersoy, ertesi yıl büyük Fatih yangınında evleri yok olunca ailesiyle maddi açıdan zor durumda kaldı.

 Usta şair Ersoy, öncelikle meslek sahibi olmak ve yatılı okulda okumak istediği için Mülkiye İdadisi'ni bıraktı. Yeni açılan veteriner yüksekokulunda "Ziraat ve Baytar Mektebi"ne başlayan Ersoy, 1893'te baytarlık bölümünü birincilikle bitirdi.

 Okul yıllarında spora da ilgi gösteren Ersoy, başta güreş ve yüzücülük olmak üzere uzun yürüyüş, koşma ve gülle atma yarışlarına katıldı.

 İlk matbu eseri 1893'te yayımlandı

Eğitim hayatının son iki senesinde şiire ilgi duymaya başlayan Ersoy, divan edebiyatına merak sardı ve okuduğu eserlerin etkisiyle arkadaşlarına manzum mektup denemeleri kaleme aldı.

 Mehmet Akif Ersoy'un, daha sonra çeşitli gazete ve dergilerde şiirleri yayımladı. Bilinen ilk matbu eseri ise "Hazine-i Fünun" mecmuasında 1893'te yayımlanan bir gazel oldu.

 "Tophane-i Amire" veznedarı Mehmet Emin Bey'in kızı İsmet Hanım ile 1898'de evlenen ve 3 kız, 3 erkek çocuğu olan Ersoy'un oğullarından biri, henüz 1,5 yaşındayken vefat etti.

 Şiir yazarak ve öğretmenlik yaparak, edebiyat alanındaki çalışmalarına devam eden Ersoy, arkadaşları Eşref Edip ve Ebül'ula Mardin'in çıkardığı ve ilk sayısı 27 Ağustos 1908'de yayımlanan "Sırat-ı Müstakim" dergisinin başyazarı oldu.

 Bütün şiirlerini Safahat'ta topladı

Şiirlerini 7 kitaptan oluşan "Safahat" adlı eserinde toplayan Ersoy, 1911'de yazdığı ilk bölümde Osmanlı toplumunun meşrutiyet dönemini, 1912'de yazdığı "Süleymaniye Kürsüsünde" adlı ikinci kitapta da Osmanlı aydınlarını anlattı. "Halkın Sesleri" adlı üçüncü bölümü 1913'te kaleme alan Ersoy, "Fatih Kürsüsünde" isimli eserini ise 1914'te yazdı.

 Ersoy, 1917 tarihli "Hatıralar" ile Birinci Dünya Savaşı hakkında görüşlerinin yer aldığı 1924 tarihli "Asım"ın ardından 7. bölüm olan "Gölgeler"i 1933'te tamamladı.

 Yoğun ısrarlar sonucu Kur'an-ı Kerim'i Türkçeye tercüme etmeyi kabul eden Ersoy, 6-7 sene üzerinde çalışmasına rağmen sonuçtan memnun kalmayarak imzaladığı anlaşmayı feshetti.

 Mehmet Akif Ersoy, Türk milletine armağan ettiği için İstiklal Marşı'nı, "Safahat" isimli eserine koymadı.

 Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele'de halkı bilinçlendirmeye çalışan Ersoy, 10 yıl boyunca İstanbul'daki selatin camilerinde ve Anadolu'daki birçok cami, şehir ve kasabada vaaz verdiği için "Camideki Şair" unvanıyla anıldı.

 Vefatının ardından "Safahat" eserini Ömer Ziya Doğrul ve M. Ertuğrul Düzdağ yeniden bastı. Ersoy'un, "Kur'an'dan Ayet ve Hadisler" ile "Mehmet Akif Ersoy'un Makaleleri" adlı çalışmaları da hayatını kaybettikten sonra okuyucuyla buluştu.

 Birinci Meclis'te milletvekili seçildi

Burdur Mebusu olarak Birinci Büyük Millet Meclisi'ne seçilen Ersoy, 1921'de Ankara Taceddin Dergahı'na yerleşti.

 İstiklal Marşı yarışmasına 500 lira ödül verileceği için katılmayan şair, Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in ricası ve arkadaşı Hasan Basri Bey'in teşvikiyle yazmaya başladı.

 Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı, 17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hakimiyet-i Milliye'de yayımlandı. Hamdullah Suphi Bey Meclis'te okuduğunda ayakta alkışlanan İstiklal Marşı, 12 Mart 1921'de "Milli Marş" olarak kabul edildi. Ersoy, ödül olarak verilen 500 lirayı hayır kurumuna bağışladı.

 Kurtuluş Savaşı ve zafer sonrası uzunca bir süre Mısır'da yaşayan ve orada Türkçe dersleri veren Ersoy, 17 Haziran 1936'da tedavi için İstanbul'a döndü.

 Mısır'dan hasta ve yorgun olarak dönen ve Abbas Halim Paşa'ya ait Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı'nın dördüncü katındaki dairede kalan Ersoy, 27 Aralık 1936'da hayata gözlerini yumdu.

 İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği kabri, Edirnekapı Şehitliği'nde bulunuyor.

 Osmancık'ta 12 Mart İstiklal Marşı' nın  Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy  101. Yılında Anıldı   15 Osmancık'ta 12 Mart İstiklal Marşı' nın  Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy  101. Yılında Anıldı   12 Osmancık'ta 12 Mart İstiklal Marşı' nın  Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy  101. Yılında Anıldı   1 Osmancık'ta 12 Mart İstiklal Marşı' nın  Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy  101. Yılında Anıldı   38 Osmancık'ta 12 Mart İstiklal Marşı' nın  Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy  101. Yılında Anıldı   29 Osmancık'ta 12 Mart İstiklal Marşı' nın  Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy  101. Yılında Anıldı   14 12 Mart İstiklal Marşının  Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy' u  101. Yılında Anma Günü d 12 Mart İstiklal Marşının  Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy' u  101. Yılında Anma Günü e 12 Mart İstiklal Marşının  Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy' u  101. Yılında Anma Günü (1)

 

 


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Hava Durumu
Üyelik Girişi