OSMANCIK GÜNDEM
İnteraktif Haber Gazetesi
Çeltikte yeni ekim, yeni umut
Çorum'un Osmancık ilçesi çeltik ekim alanları bölgesinde bu yıl da yaklaşık 24 bin dekarlık bir alanda çeltik ekimi yapıldı.
Türkiye’nin en önemli çeltik ekim merkezlerinden birisi olan Osmancık bölgesinde çeltik ekimi başladı. Osmancık bölgesinde bu yıl yaklaşık 24 bin dekarlık bir alanda çeltik ekimi yapıldı.
Pilavdan dolmaya, sütlaçtan sarmaya pek çok yemek ve tatlının en önemli unsuru pirincin üretimi için kolları sıvayan Osmancık çiftçisi, tarlalarını hazırladı.
İyi bir tesviye isteyen çeltik için tarlalarını düzleştiren çiftçiler, daha sonra bol su içinde yetişen çeltik için su tutacak ‘tava’ adı verilen öbekleri yaptı. Üretici, çeltik tohumunu ise serpme usulüyle toprakla buluşturdu.
Hasat ve harmana kadar gübreleme, yabancı otla mücadele ve sulama gibi meşakkatli bir yolculuğun ardından sofralardaki yerini alan pirinç için, Osmancıklı çiftçiler alın teri döktü.
‘ÇELTİK EKİMİ ZOR VE MEŞAKKATLİ’
Osmancık Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner, ilçede Mayıs ayı başlarında başlayan çeltik ekimlerinde sona gelindiğini açıkladı.
Osmancık’ta bu yıl yaklaşık 24 bin dekar alana çeltik ekildiğini belirten Şahiner, çiftçilerin bu yıl umutla tarlasına girdiğini ve ekim işlemlerinin önemli ölçüde tamamlandığını bildirdi.
Çeltik ekiminin zor ve meşakkatli bir iş olduğunu özellikle ifade eden Şahiner, “Çeltikte risk çok büyük. Çiftçimiz tohumu ekmeden önce tarlasını özenle hazırladı. Çeşitli tarım aletleriyle tarlayı düz hale getirdi, tarlanın sınırı oluşturulduktan sonra su salımı yaptı ve en son tohum suyla buluşturdu” dedi.
Mayıs ayının ilk günlerinde tarlaya giren üreticinin tohumu toprakla buluşturduğunu ve ay sonuna kadar Osmancık’ta tüm tarlaların ekildiğini ifade eden Şahiner, yaklaşık 35-40 gün önce ekilen tohumların tarlada yeşermeye başladığını söyledi.
Kızılırmak havzasında çeltik üretimi yapan ve Türkiye'deki çeltiğin yüzde 7'sini karşılayan Osmancıklı çiftçilerin, hava şartlarına göre Eylül ayının ikinci haftası ilk hasadı gerçekleştireceğini belirten Şahiner, yaşanan ekonomik sıkıntıları da dile getirdi.
Çeltik üreticisinin fiyat açısından yaşadığı sorunlara dikkat çeken Şahiner, "Osmancık’ta yaklaşık 24 bin dönüm araziye çeltik ekildi. Bu oran yurt içi üretimin yaklaşık yüzde 7’lik bir bölümünü karşılıyor. Türkiye çeltik ihtiyacının yüzde 50'sini yetiştirebiliyor, geri kalanını ise ithal ediyor. Çiftçiyi üzmemek gerekiyor. İnsanlar para kazanırsa bunu ekerler, para kazanamazsa çeltik tarımından uzaklaşırlar. İthalata bağımlı kalırız. O zaman da böyle ucuz çeltik yiyemeyiz, damak tadımız değişir" ifadelerini kullandı.
Hasat döneminin verimli geçmesini temenni eden Şahiner, “Çiftçimiz en iyi verimi almak için çaba harcıyor. Bu yıl çeltik üretiminden umutluyuz. İnşallah verimli bir hasat dönemi geçiririz. Tüm çiftçilerimize bol ve bereketli bir hasat dönemi diliyorum" açıklamasında bulundu.
Alış | Satış | |
---|---|---|
Dolar | 34.4254 | 34.5633 |
Euro | 36.2505 | 36.3957 |