OSMANCIK GÜNDEM
İnteraktif Haber Gazetesi

Duyurular
Takvim
Saat
Mahir ODABAŞI
SİVİL SAVUNMA
KÖYLERDE UNUTTUKLARIMIZ -14
03/10/2013

          

 

  • SOĞAN KABUĞU İLE YUMURTA BOYAMA:  Önceden köy yerlerinde özellikle yaşlı teyzeler gurbetten gelen torunlarına veya sevdikleri çocuklara hediye olarak soğan kabuğuyla boyanmış yumurta verirlerdi. Doğal ortamda beslenen o tavukların yumurtasının lezzetinin bir başka olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz.

 

  • KÖY (MİSAFİR) ODASI: Önceden ulaşımın bu kadar yaygın olmadığı zamanlarda, köye gelen memurların, çerçicilerin vb. rahatça kalabileceği köy odası bulunurdu. Bu odada yatak yorgan, soba bulunur ve köy bekçisi genelde muhtarın evinden yemek getirir ve âdete o misafirin hizmetkârı olurdu. Şimdi artık ne eskisi gibi köylere gelenler var, nede gece kalanlar.

 

  • İHTİYAR HEYETİNİ DÜNÜR GÖNDERME:  Eskiden köy yerlerinde oğluna kız isteyecek vatandaş öncelikle durumu köy ihtiyar heyetine açar ve onların olumlu görüşünden sonra, onlarla beraber kız istemeye giderdi. İhtiyar heyetinin dünürlüğe eşlik etmesi, oğlan tarafının hatırı sayılır, güvenilir olduğu, şimdiki anlamıyla referans olduğu manasında yorumlanırdı. Dolaysıyla işin tatlıya bağlanması biraz daha kolay olurdu. Diğer taraftan izdivaç vuku bulur ve zamanla eşler arasında tatsızlık çıkarsa aynı ihtiyar heyetinden yardım istenirdi.

 

  • BAŞLIK PARASI: Eskiden kız evlatları evlendirilirken başlık parası adı altında para alınırdı. Hatta konu para olunca amca, dayı bile ortaya çıkar onlar içinde ekstra para alınırdı. Çok yanlış olan bu uygulama çok şükür son buldu. Şimdi artık en fakirinden en zenginine kadar kız evladını evlendirirken imkânlar ölçüsünde ihtiyaçlarını almaya çalışıyor.

 

  • DAMAT GİYDİRME: Cumartesi günü damat adayı köy meydanında ilahilerle giydirilirdi. Sade iç çamaşırıyla köy meydanına çıkmak damat adaylarının korkulu rüyası olurdu. Şimdi artık pantolon, gömlek giyilmiş olarak çıkılıyor.

 

  • AL DUVAK: Eskiden şimdiki gibi gelinlikler yaygın değildi. Dolaysıyla gelinler, gelinlik giymek yerine üzerlerine al duvak örtülürdü. Hatta dışarıda memur olup ta 40 yıl önce köye ilk gelinlik giyme âdetini getirenlerin yıllarca eleştirildiğini, dedi kodusunun yapıldığını hatırlıyorum.

 

  • GELİN ALAYI: Ata bindirilip damat evine götürülen gelin hanımın arkasında köyün genç kızları siyah bürük ( çarşaf) giymiş olarak olarak yürürdü.

 

  • BAĞIRARAK DAMADA PARA TAKMA: Gelin eve geldikten sonra damat evin önüne çıkarılır ve bu işin tellalları tarafından ‘’FALANDAN 50 LİRA, HAK BEREKEEEEEET VERSİN’’ diye takılan para ilan edilirdi. Takının ilan edilmesi dolaysıyla çoğu vatandaş az para taktı demesinler diye veya yarış için daha çok para takardı.

 

  • DAMAT GÖNDERME: Damat yatsı namazı sonrası tüm cemaatle beraber ilahilerle götürülür, evin önüne geldiğinde imam dua yapar ve köyün gençlerine yapılacak ikram için damat yerine sağlam bir vekil tayin eder ve bu arada çaktırmadan içeri kaçmaya çalışırdı. Yoksa yavaş davranırsa yumrukları sırtında bulur, daha da kötüsü cılk yumurtaya maruz kalabilirdi. Damat olan oğlunu gençlerin yumruğundan korumak için özellikle anneleri etrafında pervane olurdu. Bu arada imama ya havlu ya da ekmeğe sarılmış helva verilirdi.

 

*

             SELAM GÖNDERSİN

 

Yolun düşerse bizim ellere

Söyle dostlara selam göndersin

Gurbet eller artık zor gelir bize

Söyle dostlara selam göndersin

 

Dost özlemiyle yanıyorum

Söyle dostlara selam göndersin

Gurbet ellerde yalnız kalıyorum

Söyle dostlara selam göndersin

 

Dostlardan uzak olmak zor gelir

Söyle dostlara selam göndersin

İstesem de gelmem zaman alır

Söyle dostlara selam göndersin

 

ODABAŞI gurbette herkesi özler

Söyle dostlara selam göndersin

Doğduğum topraklar gözümde tüter

Söyle dostlara selam göndersin

               

 



2426 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

OSMANCIK KAYMAKAMI AYHAN AKPAY - 13/01/2024
Bazı insanlar vardır, bir merhaba dediğinizde, bir selam verdiğinizde tabiri halkla kanınız kaynar.
BAYRAMDA EVLATLA HASBİHAL - 23/04/2023
Evlat!
19 PLAKAYA 19 TAVSİYE-7 - 14/04/2023
Yangın söndürme cihazı:
19 PLAKAYA 19 TAVSİYE-3 - 11/04/2023
Aracınıza benzin, gaz alırken kontağı kapatınız.
19 PLAKAYA 19 TAVSİYE-2 - 07/04/2023
İnsanlara karşı daima saygılı olunuz.
MAHİRANE SÖYLEMLER - 06/04/2023
Evlat!
DEPREM OLURKEN UYUMAYA DEVAM EDEBİLMEK İÇİN - 06/04/2023
Yıllar önce bir çiftçi, fırtınası bol olan bir tepede bir çiftlik satın almıştı.
NEME LAZIM MI? - 30/03/2023
Efendim bir rivayettir ki, Kanuni Sultan Süleyman ülkenin durumunun çok iyi olduğu, hazinenin altınla dolu olduğu, insanların refah ve mutluluk içinde yaşadığı bir zamanda, bilgisine itibar ettiği, değer verdiği, tavsiyelerine uyduğu bir zata uzun bi
EMEKLİ OLMAK ZORMUDUR? - 27/03/2023
Emekli: Eski çalıştıklarına mukabil, çalışmadan ücret alma hakkına sahip olan kişilere verilen isimdir.
 Devamı
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.404635.5464
Euro36.477636.6238
Hava Durumu
Üyelik Girişi