OSMANCIK GÜNDEM
İnteraktif Haber Gazetesi

Duyurular
Takvim
Saat
Mahir ODABAŞI
SİVİL SAVUNMA
OSMANCIK’TA SEL FELAKETİ (1)
29/05/2014


          Efendim; sel bazen türkülere, bazen şarkılara, bazen de ağıtlara konu olmuş bir doğal afet çeşididir.  ‘Çarşambayı sel aldı, bir yar sevdim el aldı… ‘ diye başlayan türküyü hiç bilmeyenimiz var mı? ‘Yağmur yağıyor, seller akıyor… ‘ diye devam eden maniyi çocukken söylemeyen var mı? Demek ki bu afet çeşidiyle bu kadar iç içeyiz. Depremler için ifade edildiği gibi, ülkemizin konumu gereği sellerle de beraber yaşamak durumundayız. Ama zarar görmeden, afiyette…

        Bu bağlamda, yağmur yağmazsa kuraklık meydana gelir felaket. Bunun tersi yağan yağmur durmazsa, seller meydana gelir ikinci bir felaket… Veya başka bir ifadeyle; bir taraf yağmur yağsın diye dua ederken, gerekli önlemler önceden alınmamışsa, alt yapı düzenli değilse, dere yatağına rast gele evler yapılmışsa yağacak yağmurdan zarar görecek, evini su basacak diğer vatandaş ‘’inşallah yağmur yağmaz!’’ diye tersine dua edecektir. O halde yağmurların afet yüzünü de ve afiyet yüzünü de görmek bir nebze biz insanoğlunun elinde…

      Sel; ister büyük nehirlerin kıyısına yerleşmiş, ister dağ yamaçlarında yaşıyor olsun, isterse çöllerde bulunsun her yerdeki insanların rastlayabileceği türde bir doğa olayıdır. Yerleşilen yerlerdeki çeşitlilik görülme sıklığını değiştirmesine rağmen özellikle sel olayını dikkate almadan kurulan altyapılar bu doğa olayının bir faciaya dönüşmesine neden olabilmektedir. Ülkemizde sadece 1995 yılında üç bölgede  görülen sel olayı 160 kişinin ölümüne neden olurken her yıl can kaybına neden olmayan seller sonucu milyarlarca liralık ekonomik kayıplar yaşanmaktadır. Bu amaçla gelişmiş ülkeler sel riskini en aza indirmek için erken uyarı sistemleri geliştirerek özellikle can kaybını en aza indirmeyi başarmışlardır. (Isparta’nın Senirkent İlçesinde bir gün önce yapılan uyarı, onlarca insanın kurulmasına sebep olmuş ve İlçe Kaymakamı  ‘’Yılın kaymakamı’’  seçilmişti)

      Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Seller kar erimesi sonucu oluşan kuvvetli akışlar veya drenaj kanallarının tıkanması sonucunda da meydana gelebilir. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj sistemlerindeki yetersizlik sonucu ana nehir kanallarının tamamen dolu olması ile meydana gelen taşmalar sonucu oluşan sellerdir. Dağlık bölgelerde ise seller kar erimesi veya yağışla birleşen kar suyundan meydana gelir. Çok nadir olarak da barajların çökmesi ve taşmasından kaynaklanan sellere rastlanılmaktadır.
                                                                                                  
      Akarsuların su taşıma miktarı değişkenlik gösterir. Bazen uzun süre yağış olmayan veya az yağış alan bir alanda akışlar yavaşlar bazen de aynı alanda yağışlı bir periyotta güçlü akışlar olabilir. Sellerin miktarındaki değişkenlik yağışın yoğunluğuna, yağış miktarına, kar erime oranına ve/veya diğer faktörlere bağlıdır. 

BİRAZ SİTEM:

Öncelikle hemşerilerime geçmiş olsun diyor, hayatını kaybeden Serdar Arslan kardeşimize Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabrı cemil diliyorum.

İlçeye gittiğimde birçok hemşerimiz ‘Mahir Hocam Çorum’da camilerde konuşuyormuşsun, neden kendi ilçende konuşmuyorsun?’ Türü sitem ediyor. BENDE KENDİMİ KENDİM Mİ DAVET ETTİREYİM DİYORUM.  Ben işimi çok seviyorum, epey de bilgi birikimine sahip olduğumu düşünüyor ve 7/ 24 davet eden herkesin emrinde olduğumu yıllardır beyan ediyorum. Bu çerçeve de geçen yıl Osmancık Ulucami de Cuma namazı öncesi depremi, seli ve akabinde kurtarma güvenliği anlatayım diye sözlü talebim oldu. Bir yılı geçip cevap gelmeyince, BİR SEL, DEPREM OLURSA HEMŞERİLERİME SÖYLEYECEK SÖZÜM OLSUN diye üç ay önce yazılı talep ettim. Ve ‘talebinize uygun bir tarihte önceden haber verilecek’ diye cevap geldi. Ama tamı tamına 2,5 ay oldu, artı bir yıl. Bana fark etmez beklerim ama afetler beklemez…

İlçede yaşanan büyük sel felaketini tanıdıklardan ve basından irdelediğimde acaba anlatacaklarımızın artısı eksisi ne olurdu diye kafa yordum. Sonuç: hayatın içenden yaşanmış örneklerle oluşturulan senaryoların mutlaka ve mutlaka faydası olacağını düşündüm. Geçmiş yıllarda Antalya’da bir genç kız sel de rögar kapağı açılırken içine düşmüş ve hayatını kaybetmişti. Buradan yola çıkarak belki diyorum bu örneği OSMANCIK ULU CAMİDE dinleyen insanlar rögarla uğraşırken hiç olmazsa basit güvenlik olarak beline urgan bağlar ve bedelini ağır ödemezdi. Çünkü gerekli eğitimi almayan ama faydalı olabilmek için canla başla çalışanlar afetlerde ayaklarıyla düşünür ve akabinde kurtarayım derken kurtarılacak konuma düşerler. Bunun örnekleri çoktur.

Bazı hemşerilerde ‘Mahir Hocam sel sonrası gözlerimiz seni aradı ama göremedi’ deyince bende ‘BİZİ AFETLER SONRASI DEĞİL, AFETLER ÖNCESİ ARAYACAKSINIZ, DİNLEYECEKSİNİZ ve UYARILARI UYGULAYACAKSINIZ. Sonra da afetlerde afiyetle uyuyacaksınız’ dedim. Ünlü fizikçi Torahiko  Terada  ‘’ natural disaster comes when it is forgetten – afet unutulduğu zaman meydana gelir’’ der. Bunun için çıkar tek yol olası afetleri unutmamak ve ona göre ferdi veya resmi yapılması gerekenleri temel afet bilinci çerçevesinde tavizsiz yapmaktır. Bu dere ağzına ev yapmaktan, bahçe ihata duvarına kadar dikkat etmeyi içine alan bir uzun serüvendir. Vesselam diyoruz ki;

Dün deprem, bugün sel, yarın belki dolu
Toplum olarak hep TEDBİRLİ olalım ne olu
Bize düşen bir görev varsa 7/24 emrinizde olu
Unutmayalım, afetlerin asla kesilmez sonu
Çözüm mü? Temel afet bilincidir esas konu














    



2121 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

OSMANCIK KAYMAKAMI AYHAN AKPAY - 13/01/2024
Bazı insanlar vardır, bir merhaba dediğinizde, bir selam verdiğinizde tabiri halkla kanınız kaynar.
BAYRAMDA EVLATLA HASBİHAL - 23/04/2023
Evlat!
19 PLAKAYA 19 TAVSİYE-7 - 14/04/2023
Yangın söndürme cihazı:
19 PLAKAYA 19 TAVSİYE-3 - 11/04/2023
Aracınıza benzin, gaz alırken kontağı kapatınız.
19 PLAKAYA 19 TAVSİYE-2 - 07/04/2023
İnsanlara karşı daima saygılı olunuz.
MAHİRANE SÖYLEMLER - 06/04/2023
Evlat!
DEPREM OLURKEN UYUMAYA DEVAM EDEBİLMEK İÇİN - 06/04/2023
Yıllar önce bir çiftçi, fırtınası bol olan bir tepede bir çiftlik satın almıştı.
NEME LAZIM MI? - 30/03/2023
Efendim bir rivayettir ki, Kanuni Sultan Süleyman ülkenin durumunun çok iyi olduğu, hazinenin altınla dolu olduğu, insanların refah ve mutluluk içinde yaşadığı bir zamanda, bilgisine itibar ettiği, değer verdiği, tavsiyelerine uyduğu bir zata uzun bi
EMEKLİ OLMAK ZORMUDUR? - 27/03/2023
Emekli: Eski çalıştıklarına mukabil, çalışmadan ücret alma hakkına sahip olan kişilere verilen isimdir.
 Devamı
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.404635.5464
Euro36.477636.6238
Hava Durumu
Üyelik Girişi